Nyheder

Film

Plader

Bøger

CD Nyhed udkom 21. oktober 2016 på Target Records

Gårdsanger optur - Sange fra den 3. alder (vol. 3)

Tekst og Musik: BO SCHIØLER.

Producer og Arrangør: OLE KIBSGAARD.

Bo Schiøler har stadig sine meningers mod. Det er stadig de mundrette tekster, den vedkommende handling og de fængende melodier som er i højsædet. Og jo, den sociale indignation, ret og u-ret og den store, ofte besværlige, kærlighed - ligger på lur overalt på GÅRDSANGER OPTUR

Med guitar og livslang erfaring - med følelser og refleksioner - inviterer han os indenfor i sit spændstige og vitale univers. På Gårdsanger optur mødes høj humor og dyb alvor. Hos Bo Schiøler er der aldrig tid til ligegyldig døgnflue-pop. Her er 12 nye kraftfulde kvalitetssange. Rock, blues, jazz, ballader. Det swinger og snerrer og der er stor skønhed. Med stor sproglig sikkerhed beskriver Bo Schiøler livet i den 3. alder.

Som i hans unge dage, er det stadig hjerte - smerte og livets store spørsmål, som er sangenes omdrejningspunkt. Bos sange er aldrig private - de bliver almene i kraft af deres universelle tilgang og store medmenneskelighed. Stor kunst har ingen alder. Bo Schiøler bliver nu igen talerør for en generation - men denne gang hans egen generation - pensionistgeneration.

GÅRDSANGER OPTUR er blevet til i et lykkeligt samarbejde mellem Bo Schiøler og producer/ arrangør Ole Kibsgaard. Ole er kendt fra utallige musikalske sammenhænge og som vært på en lang række TV-shows.

Se anmeldelser nederst på siden fra bl.a. rootszone.dk og www.capac.dk

GÅRDSANGER OPTUR FORORD:

Sange, set og følt fra en 70-årigs perspektiv.

Udgangspunktet er realisme - ikke pessimisme. Men i tråd med hjerte og smerte, sejre og nederlag- med humor, snerren, protest, fjolleri og elementær livsglæde - håber jeg!

ALT er subjektivt. Der er ingen sandheder - Jeg satte mig ned og lod tankerne vandre.

Jeg gik rundt og lod følelser flyde frit. Jeg lagde mig og lod drømmene vågne - 40 år efter Kattejammer Rock (Vesterbro Ungdomsgård).

Stadig på jagt efter holdbare udsagn og bæredygtige melodier.

Stadig plaget af mine meningers mod. Af stejl stædighed. Stadig undervejs - et sted midt imellem livslyst og melankoli, mismod og håb - lyriske drømme og episk realisme.

Jeg nedkæmpede kaos - fik styr på anarkiet. Lod sangene komme til verden. Hulter til bulter eller med pinagtig præcision. Nedfældede nøgleord med rastløse rim.

Lod nøgen ærlighed møde styret galskab. Lod de planlagte associationer tabe til fri-form fantasi. Under ufangelig frihed.

Jeg gav sangene liv - jeg levede sangene. Jeg gav ordene toner - slog stilheden i stykker. Jeg levede.

Sangene på Gårdsanger Optur har alle udgangspunkt i alder og levet liv. Men - håber jeg - er lytteværdige på tværs af alder, køn og geografi.

Bo Schiøler - 2016

PS. Man plejer at sige, at James Brown var den hårdest arbejdende mand i showbizz.

Jeg tror, han forlængst er overhalet af Ole Kibsgaard. Tak Ole!

Hør 2 smagsprøver fra den nye plade:

Gårdsanger optur (mp3 4,62 MB)

Brand i huset (mp3 6,36 MB)

Se officiel music video her: "På en go' dag"

Se officiel music video her: "Ulven kommer"

STOR TAK TIL
 • Bo Andersen
 • Lene "Kæmpe" og Jens Bering
 • Jens Birkedal
 • Susanne Bösche
 • Nina M. J. Faustman
 • Mette Gramstrup
 • Uffe Høj
 • Bente Jæger
 • Pia Kibsgaard
 • Hannah Pawl
 • Lissi Petersen
 • Rikke Samssund
 • Pauline Schiøler
 • Ove Bugge Sørensen
 • Jørgen Torp
GÅRDSANGER OPTUR ER STØTTET AF:
 • Nord-Vest Fonden
 • DJBFA
 • Jens og Lene Bering
 • KODA
 • Velux Fonden
 • Frederik og Emma Kraghs Mindefond

MUSIKKEN SPILLES AF:

 • Bo Schiøler: Sang og akustisk guitar
 • Kristian Jørgensen: Violin
 • Hans Ulrik: Pennywhistle og klarinet
 • Lennie Hedegaard Jakobsen: Kor
 • Christian Winding: Trommer og kor
 • Ole Kibsgaard: El- og akustisk guitar, cello, bas, keyboard, percussion, mandolin, sav, banjo, dobro, trommeprogrammering og kor

CD-PRODUKTION:

 • Indspillet i Workmens Hut Studio - juli/august 2016
 • Producer og arrangementer, teknik og mix: Ole Kibsgaard
 • Mastering: Jan Eliasson - Audio Planet
 • Fotos: Bente Jæger, Per Arnesen - samt private m.m.
 • Tegninger og linoleumstryk: Werner Pawl
 • Grafisk design: ideogidentitet.dk

Tak til Jørgen Knub

Anmeldelser:

CD: Bo Schiøler "Gårdsanger Optur – sange fra den 3. alder"

af Allan E. Petersen, 23. dec. 2016. Anmeldelse fra rootszone.dk

Bo Schiøler har en dybt imponerende sangproduktion bag sig. Alle teksterne, og vi taler om flere hundrede, er lagt ud til os på den forbilledlige hjemmeside. De fleste af teksterne er gennem årene indgået i de omkring 185 (!!) teaterforestillinger for børn og unge, som Schiøler har stået for. Det betyder, at de overvejende er brugstekster og derfor undertiden kan virke lidt indforståede, hvis man ikke lige kender stykket. Lidt pædagogisk sort-hvide, fordi de skal være hurtige at gribe, er de fleste også.

Akkompagnementet i den righoldige produktion har overvejende været blød rock, velegnet til at synge og spille med på som del af et stykke. Men ind imellem lyser der sange op, som sagtens kan stå alene. Det gælder f.eks. den lysende smukke "Fodspor i Vandet" fra cd´en "Råt Guld" (2014).

Det 32. og hidtil seneste CD-udspil fra Bo Schiøler foreligger nu og har fået den lidt kryptiske titel "Gårdsanger Optur – sange fra den 3. alder". Det er blevet tid at samle sine livserfaringer og fundere over, hvad der nu skal ske. Albummet kommer nøjagtigt 40 år efter, at Schiøler og Vesterbro Ungdomsgård bragede igennem med Kattejammer Rock, der gav stemme til de forrevne baggårdskatte.

Stemmen er blevet mere rusten med årene, akkompagnementet er blevet mere akustisk og gennemsigtigt, og ordene står stærkere end nogen sinde, hvilket nok må tilskrives, at Schiøler er gået på pension fra teaterverdenen. Dermed kræver det ikke længere et teaterstykkes kontekst at forstå de gode og vedkommende sangtekster fuldt ud, og det virker, som om Bo Schiøler med denne CD for alvor er modnet og sprunget ud som visesanger og -skriver.

Og vingerne kan bestemt bære! Teksterne er tankevækkende og nuancerede. Arrangementerne er lækre og gennemarbejdede, og temaet er, som på de seneste CD´er, den tredje alder: Den vemodige konstatering af, at man er nærmere endestationen, at vennerne falder fra, og at livsopgaverne mere handler om børnebørn end om karriere. Pladen bringer mindelser om Benny Holsts "Himlen Må Vente" fra 2004, der ligeledes var en livsklog svanesang. Bo Schiøler skriver selv på coveret: "Sangene på Gårdsanger Optur har alle udgangspunkt i alder og levet liv. Men, håber jeg, lytteværdige på tværs af alder, køn og geografi?"

På "Gårdsanger Optur" behandles en stor mængde emner med relation til det at blive ældre. Her er det sidste besøg hos en ven på hospice ("På Kant Med Døden"), den tætte tosomhed ("På en god dag"), om at forlige sig med aldringen ("David På Knæ") og angsten for fremtiden ("Ulven Kommer"). Schiøler er, som det fremgår af hjemmesiden, tydeligvis stolt af sit ridderkors, hvilket kan synes et paradoks for en mand, der har livslange rødder i venstrefløjens kultur.

Men det bør tilføjes, at han velfortjent bl.a. også har modtaget Martin Andersen Nexøs Æreslegat og Scherfig-Kirk-Gelsted-prisen. Og hvem ville ikke være glad over et ridderkors, især når det er givet for en enestående indsats blandt børn og unge? Vemod er nok en naturlig ting for en ældre herre, men Schiøler har nu i sjælden grad også grund til at være stolt.

Bo Schiøler synger og spiller akustisk guitar på pladen. Desuden medvirker Kristian Jørgensen, Hans Ulrik, Lennie Hedegaard Jakobsen, Christian Winding og Ole Kibsgaard. Det er også sidstnævnte, der har arrangeret og produceret, og det er der kommet en fornem lyd ud af.

Albummet anbefales til alle os (halv)gamle, der har trang til og kan lide at se lidt vemodigt tilbage. Men bestemt også til yngre, der vil vide, hvad der venter med årene.

____________________________________________________________________

Capac anbefaler: Bo Schiøler - Gårdsanger Optur. CD

Ameldelse af www.capac.dk 2. januar 2017

Fyrre, fed og færdig, hed det engang. Men – i musikken i det mindste – er alderen ikke nogen hindring for hverken levende udfoldelse, udvikling eller relevans. Eksemplerne er legio. Fra Bob Dylan til Rolling Stones. Og også i Danmark har vi alderstegne kunstnere, der ubesværet og med appel udfolder sig i den såkaldt "3.alder".

Et eksempel på ovenstående er Bo Schiøler. Hvis navnet ikke lige får en lille klokke til at ringe, så kan jeg tilføje: "Kattejammerrock". Så er der med sikkerhed mange, der er med på tankesporet. For 40 år siden var Bo Schiøler, der i en lille menneskealder har været en del af Vesterbro Ungdomsgård, en central person i den succes som "Kattejammerrock" blev. Og nu fire årtier efter har Bo udsendt et soloalbum med den frapperende titel Gårdsanger Optur.

Der er tale om en singer-songwriter-plade, hvor Schiøler reflekterer over det at komme til års i en verden, der er gået af lave og altid har været af lave. En slags politisk singer-songwriter-kunst, hvor kunstneren hverken fremstår som opti- eller pessimist, men som skarpt iagttagende realist, og hvor det politiske ligger som et implicit sentiment. Som det hedder i den indledende sang "Overflod og tørke": "Din krop og din jord slår revner/ din hud er så mørk og sej/ truende våben står skyde-klar/ om du vil det – eller ej. Storm pisker skum i min stue/ og vandet står højt i min seng/alt i stjernene tyder på/ at din vinter blir lang og streng". Helt bogstaveligt næsten glider den grumme virkelighed og den aldrende sangers liv sammen. Vi er en del af verden, (hvor slem den end er) er en del af budskabet.

Med mundrette, rimende, hverdagsnære tekster besynger Schiøler sin virkelighed. Helt tydeligt bliver det i sang nr. 2, "På kant med døden", hvor sangeren indhentes af fortiden, da telefonen ringer midt i morgenteen og han får at vide, at en tidligere bekendt, som han har slået hånden af, er vendt tilbage til byen for at dø. En sang, der både handler om det uafvendelige i vort liv, men også om, at vi ikke kan gøre noget godt igen, hvis vi ikke får gjort det i tide. Manden med leen når frem til sygesengen, inden forsoningen kommer i stand.

Og vi kan alle have en god dag. Og i "På en go' dag" bliver den gennemgående realisme ligesom sat i parantes for en stund og en klart, mildt lys kaster sig over den ellers så komplicerede virkelighed: "På en go' dag ka' du tilgi'/ alle mine fejl/ på en go' dag får vi øje på/ hinanden i et spejl/ på en go' dag ka' vi hinke/ og lege ta' fat/ på en go' dag bliver dagen/ aldrig rigtig nat/ på en go' dag". Men den milde lys er undtagelsen, selv om der er – det skal siges – spor af håb og fortrøstning undervejs i tekstuniverset. Ellers er det realismens troldsplint, der sidder i øjet på Schiøler og filtrerer den virkelighed, han ser, til vedkommende og undertiden bevægende tekster. Som fx i "Hvor ingen kender mig" om gårdsangeren, der foretrækker anonymiteten, samtidig med at han underholder interesserede med sange, der er både tynde og banale. Eller i sangen "Brand i huset", hvor der – i overført forstand – er gået ild i huset, der brænder ned: "Der er brand i hele huset/ fremtiden selv si'r nej/ tusind år og et hav/ skiller nu dig fra mig/ vi to vil slås med værdighed/ når manden med leen kalder/ og selv da vil vi stritte imod/ og kæmpe – imens vi falder...". At kæmpe og råbe op som om, der var en fremtid og et håb, kunne man sige.

Schiølers realisme svinger mellem tekster med relativ stor transparaens og genkendelighed i det ydre og tekster, der er mere underforståede og hermetiske. Det sidste gælder fx sangene "Hver gang vi mødes" og "Sort latter", hvor to fortabte sjæle (omtalt som "du") beskrives i alt andet end positive former – og man er i tvivl om du'et ikke mest af alt er et spejl, hvor troldsplinten er rette mod budskabets afsender selv?! Og det er måske i disse mere komprimerede tekster, at Schiøler er allerbedst i sin til tider lidt kuldslåede realisme.

Heldigvis er Schiølers tekster aftrykt i coveret, så der er god mulighed for at fordybe sig i den og studere Schiølers meget personlige sange med deres dobbeltbundede realisme. Og det kan kun anbefales at have hæftet slået op og læse med, når sangene fremføres. Og Schiøler synger godt og klart og backes godt op af et hold musikere, der sammen med forgrundfiguren, kalder sig Skavankerne. Skavanker er der nu ikke ikke mange af i musikken, der i bedste singer-songwriter-tradition byder på forskellige udtryk – lige fra blues og rock over ballader til mere jazzede sager. Og så er musikken i øvrigt smukt produceret af Ole Kibsgaard.

Schiøler identificerer sig i et par sange (bl.a. titelsangen) med gårdsangeren, der går fra baggård til baggård og får en mønt for sine banale og tynde sange. Men sangene i Schiølers mund er, som vist påvist, hverken tynde eller banale, men er båret af et dybt personligt engagement i livet og virkeligheden: "En gårdsanger på optur/ lidt mønter falder ned/ pengene vidner om overskud/ om venskab og menneskelighed/ engårdsanger på optur/ jo, jeg ta'r minderne med/ jeg takker jer alle og bukker/ – og begi'r mig afsted".

Det kan godt være, at Bo mærker alderen trykke lidt, men når man har så meget på hjerte som han, så er der ingen grund til at overspille, at man er rundet de 70. Som andre i den aldersgruppe lad mig blot nævne Niels Skousen og Peter Belli, så har Schiøler rigtig meget at byde på i kraft af sin livserfaring og sit ubestridelige talent. Hermed anbefalet. Varmt.

____________________________________________________________________

Arbejderen d. 21. december 2016.

UDEN OMSVØB ****

af Karin Busk anmelder.

Bo Schiølers nyeste album hedder Gårdsanger Optur, og i baggården synger man uden omsvøb om verdens tilstand.

Gårdsanger Optur udkom her i efteråret 2016, 40 år efter det legendariske album Kattejammerrock med Vesterbro Ungdomsgaard.

Nu er det den tredje alder, der optager Bo Schiøler, der selv er fyldt 71 år. Det afspejler sig i hans meget fint rimede tekster og et billedsprog, som man kan blive ved med at lytte til og få nye tanker og forståelse af.

Musikken er umiskendeligt Bo Schiøler, og man kan næsten høre Vesterbro Ungdomsgaard bagved. Hans melodier inviterer til enstemmighed og mange sangere på én gang. Komponisten kommer med sin musik vidt omkring i de musikalske genrer med både rock, blues, jazz og folkemusik.

Bo Schiøler skildrer i sine sange på dette album alderdommens ensomhed og det manglende overskud, når kroppen værker, både i alvor og humor. Der er hele tiden en undertone af, at det nok skal gå, i hvert fald "På en go' dag", som en af sangene hedder, for da: "ka' du tilgi' alle mine fejl".

Selv skriver sangeren og komponisten i sit forord på albummet, at udgangspunktet er realisme og ikke pessimisme. Børn og unges fremtid ligger stadig den tidligere leder af sang- og teatergruppen på Vesterbro Ungdomsgård på sinde:

"Denne lille klode/ ka' ikke leve længe/ så længe alting kun styres/ af grådighed og penge/ der er så mange våben/ så stor fattigdom og nø / og børn som vokser og/ til angst og tidlig død" (Fra: Ulven kommer)

Bo Schiøler er for de fleste forbundet med Vesterbro Ungdomsgaard, hvor han var ansat i 44 år. Sammen med sanggruppen repræsenterede Bo Schiøler Danmark ved børneorganisationen OMEPs verdenskonference i Havanna, Cuba i 2005.

Derudover har han også produceret en lang række plader, cd'er og film, modtaget flere kulturpriser og er blevet Ridder af Dannebrog.

"Gårdsanger Optur" er det tredje album af Bo Schiølers trilogi: Sange fra Den 3. Alder. De to første hed Råt Guld og Ældrebyrde Blues.

____________________________________________________________________

Anmeldelser fra KULTURKONGEN

Anmeldt af Ulla Weishaupt. 27. oktober 2016

SANGE MED POLITISK UNDERTONE.

Samlet vurdering: *****

Noget så sjældent som politiske viser. Jeg føler mig helt bage til "Kattejammer rock" fornægter sig ikke, nu er det bare ikke børn- og ungdomssange, men voksen sange. En rigtig dejlig samling med indhold og livsenergi for det voksne publikum, selv om nogle af teksterne er ret så alvorlige.

____________________________________________________________________

Anmeldt af Hanne Mark Pedersen. 31. oktober 2016

KATTEJAMMER ROCK MUSIKER

Samlet vurdering: *****

Fremragende gode og iørefaldende melodier og sange af den nu 71 årige kattejammerrock musiker. De 12 sange er alle politiske, ligesom i 70érne, hvor han fik sin debut. De udtrykker modent tilbageblik og alderserfaring. En skøn gang sjælfyldt blues/jazz med iørefaldende klange og skønne harmonier. Variationen i instrumenterne gør det exceptionelt godt.

____________________________________________________________________

Anmeldt af Beda Ane Jørgensen. 27. januar 2017

FOLKELIG

Samlet vurdering: ****

En stjerne for folkelige toner.

En stjerne for lyrik med dybde og bredde.

En stjerne for stemning.

En KÆMPE stjerne for et stykke kultur til det voksne publikum.

Til Toppen