Nyheder

Film

Plader

Bøger

CD NYHED!

Udkom 24. november 2014 på Target Records

Bo Schiøler, Råt Guld, Sange fra den 3. alder

Tekst, musik og sang: BO SCHIØLER

Producer / Arr.: ERLING KØLNER JENSEN

Klik på billedet for at se numrene på pladen

Råt Guld

Råt guld sangene blev ofte skrevet sent om natten. Det er ofte associations-sange. De handler om mig, om folk jeg kender, folk jeg har mødt, folk jeg har set på gaden.

INTET er fri fantasi. Men noget er fortolkninger.

ALT er subjektivt. Der er ingen sandheder. Jeg håber, der ligger lidt humor, lidt overskud og lidt selvironi gemt i sangenes galskab.

Bo Schiøler - 2014

HVER ALDER SIN CHARME?

Som midaldrende frivillig i Ældre Sagen fik jeg trykt det kække slogan på t-shirts. Nu er jeg selv blevet ældre og ville ikke gøre det igen - for det er jo løgn. Der er ikke meget charmerende ved alderdommen. Den er mest tab, længsel og svækkelse. Selvfølgelig kan vi opleve lykkelige stunder, men oftest på trods - ikke i kraft - af alderen. Alligevel er den kollektive samfundsforventning, at vi som gamle skal finde ind på hylderne med "søde, omsorgsfulde bedsteforældre", "livskloge, småanarkistiske nørder", "toptrænede seniorsportsfolk" eller andre trætte stereotyper. Vi skal i hvert fald ikke udbrede os for meget om ægte længsler eller om døre der lukkes både forude og bag os, for så bliver stemningen hurtigt mat og tæerne krumme.

Men nogle mennesker finder sig ikke i at blive sat på hylde. Bo Schiøler, for eksempel. Med Råt Guld har han givet os en befriende jammerkommode af et album om alderdom. Han flæber, råber, sparker og brokker sig. Hvis nogen har taget Dylan Thomas råd "Do Not Go Gentle Into That Good Night" til sig, er det Bo.

Lyt og mærk automatreaktionen i dig selv: "Arh, så slemt er det da heller ikke" eller "det er da ynkeligt". Nej, det er ærligt. Det er selverkendelse og mod.

Ikke alle har det som Bo. Men Bo har det sådan. Han synger sin smerte ud og deler med os, så nogle kan føle sig lidt mindre alene på deres vej gennem en ofte svær fase af livet. Andre kan føle sig provokerede, men det er jo heller ikke af vejen.

Sådan har han nemlig altid gjort, den gamle stridsmand: Givet os sin virkelighed lige op i synet, men ikke påduttet os den. Vi skal tænke selv. Vi er ikke kun andres billeder, idealer og fordomme. Og vi er ikke alene.

Gennem en menneskealder formidlede Bo Schiøler sorg, glæde, problemer og sejre hos børn og unge som leder af Vesterbro Ungdomsgårds teater-, musik og sangarbejde.

I processen gjorde han de unge stærkere, friere og mere selvsikre. Erling Kølner Jensen er et eksempel.

Engang "hård nitte" og usikker dreng i vesterbro-miljøet, nu Bos musikalske kompagnon på Råt Guld og en lang række andre udgivelser som producer, arrangør, guitarist og musikalsk indpisker.

Man mærker kærligheden til den gamle læremester i de overraskende og gavmilde arrangementer, der svøber sig omkring Bos skælvende, trodsige stemme og skramlende guitarspil, og man kommer vidt omkring rent musikalsk, som Erling selv har været det: Sidemand for nogle af dansk blues bedste navne, ledende musikalsk figur i rockabillybandet Scooters, guitarist i det millionsælgende technobilly-fænomen Cartoons m.m.

Nu er Erling et andet sted, lige som Bo har lagt arbejdet i Vesterbro Ungdomsgård bag sig. Erling er midt i livet og lykkelig. Det høres i meget af musikken. Bo er på vej ind i livets slutfase. Det høres også.

Lyt. Måske taler Råt Guld direkte til dig og reflekterer dine følelser, måske ikke. Men albummet vil næppe lade dig uberørt.

Jesper Haller - Årgang 1952

Hør en smagsprøve på den nye cd, hvor Bo Schiøler både optræder som sanger, komponist og tekstforfatter i nummeret "Den 3. alder". Producer: Erling Kølner Jensen. Kor: Lennie H. Jacobsen. Download her som mp3 (10.88 MB).

Alle 12 sangtekster fra pladen: Se under sangtekster. Anmeldelser nederst på siden.

Se official music video her: "Gamle idioter"

Se official music video her: "Fodspor i vandet"

Se musik video med billedgalleri: "Den 3. alder"

Se musik video med billedgalleri: "Dit vemodige efterår"

Se musik video Live på PH cafeen februar 2015: "Da verden var vores"

Se musik video Live på PH cafeen februar 2015: "Ikke på valg"

Se musik video Live på PH cafeen februar 2015: "Kun tåber tvivler aldrig"

MUSIK OG SANG
 • Sang og Akustisk guitar: Bo Schiøler
 • Backing vokaler: Lennie Hedegaard Jakobsen, Sif Egelund og Erling Kølner Jensen

GAMLE IDIOTER synges af:

 • Iben Wurbs, Marianne Knorr, Rock Nalle, Lone Kaplan, James Rasmussen, Sir Henry, Annette Klingenberg og Bo Schiøler

MUSIKKEN SPILLES AF:

 • Gert Smedegaard: Trommer
 • Christian Winding: Trommer & Percussion
 • Søren Frederiksen: Trommer & Percussion
 • Michael Friis: Bas
 • Kaspar Lindhardt: El & Kontrabas
 • Jens Birkedal: Bas
 • Henrik Lumholdt: Banjo, Mundharpe, Mandola & Lapsteel
 • Christian Vilhelm Bang: Hammond
 • Stuart Goodstein: Piano & Würlitzer
 • Mark Schøtt Hansen: Thunderbird
 • Kristian Boll: Dobro slide & Gipsy guitar
 • Jesper Dukholt: Sax
 • Erling Kølner Jensen: El & akk Guitar, Bas og programmering

Indspillet i Basementtapes Studio 2014

 • Mix: STC Studio - Erling Kølner Jensen & Andreas Hviid
 • Mastering: Jan Eliasson - Audio Planet
 • For- og bagside-foto: Sofie Amalie Klougart
 • Øvrige fotos: Claus Peuckert, Holger Agerskov & Jesper Haller m.fl.
 • Grafisk design: Lars Pedersen www.ideal.dk

RÅT GULD ER STØTTET AF:

 • Dansk Artist Forbund
 • DJBFA
 • Frederik og Emma Kraghs Mindefond
 • Lene "Kæmpe" Bering
 • Nord Vest Fonden
 • Oticon Fonden
 • Simon Spies Fonden
 • Velux Fonden

STOR TAK TIL
 • Anne Francker
 • Bente Jæger
 • Dorthe K. Madsen
 • Jens Muhlig
 • Jesper Haller
 • Michael Thorup
 • Mikkel Arnfred
 • Nina M. J. Faustman
 • Ricki Rasmussen
 • Ronny Tim Holm
 • Svend "SUN" Christiansen
Han gør det igen, ham Bo. (Lokalavisen Vesterbro-Vanløse 27. november 2014).

Bo Schiøler skabte den fantastiske musik med børnene fra Vesterbro Ungdomsgård.Nu er han på spil igen, denne gang med en flok jælvnældrende på det nye album "Råt guld". Det musikalske eventyr begyndte i Vanløse ...

Af Finn Edvard

Priserne og hæderen er regnet ned over Bo Schiøler - manden der skabte den fantastiske musik med børnene fra Vesterbro Ungdomsgård i en menneskealder.

Han har fået LO's Kulturpris, Martin Andersen Nexøs Æreslegat, K.K. Steinckes Mindelegat - og mange andre legater.

Kronen på det officielle værk kom i 2006, da han blev udnævnt til Ridder af Dannebrog.

Mange Dannebrogsriddere bliver det, hvis de har haft et apotek i Vestjylland i 40 år, men i dette tilfælde kan man roligt sige, at sildesalaten faldt det rigtige sted.

For der var hverken musik eller teater, da Bo Schiøler i 60'erne gjorde sin entré i Vesterbro Ungdomsgård og vendte op og ned på alle sagerne.

Til næste år fylder den "autodidakte bums" 70 år - og han kan se tilbage på en storslået indsats på Vesterbro, der næsten har udødeliggjort ham blandt de børn og unge, der kom i selskab med ham.

Skuespilleren Kenn Vedsegaard var en af dem, der trådte sine kunstneriske barnesko i Vesterbro Ungdomsgård, sangeren og komponisten Mike Tramp, der hed Michael Trempenau og spillede med Mabel i Danmark, men som senere startede White Lion og Freak of Nature.

Og hundrede af andre glade unger, der lige pludselig kunne se sig selv som en del af Vesterbro Ungdomsgård med succesrige pladeudgivelser, hvoraf "Kattejammerrock"(1976) og "Hjerteblod" (1977) stadig huskes af de fleste.

Pladerne blev lavet sammen med The Scarlett-musikeren John Friis (på bas), der jobbede på pladeselskabet Polydor og som senere blev leder af Vise Vers Huset i Tivoli og som også havde sin gang i Ungdomsgården.

Vokset op i Vanløse

Bo Schiølers forældre blev skilt og Bo er vokset op i Vanløse med en guttermand til far, der en dag forærede ham en Höfner-guitar, som de fleste guitarister har haft mellem hænderne tidligt i deres karriere. Faderen fik guitaren ved at bytte sig til den for et maleri.

Faktisk kom Bo også som helt ung meget i en rockerklub, der lå ved endestationen på Jydeholmen. Her sad han som 13-årig og lyttede til Brenda Lee, Everly Brothers og Elvis Presley. Han havde det godt med farmand og havde bare den huslige forpligtelse, at han skulle tage opvasken, når han kom hjem om aftenen. Til daglig gik han på Katrinedals Skole.

Børneteater

Arbejdet i Vesterbro Ungdomsgård begyndte med børneteater, som Bo lavede sammen med Connie Skovvart.

Til teatret skulle laves nogle sange - og det blev der så efter alle kunstens regler - og resten er historie.

Smækkede med døren

Med den lidt triste afslutning, at Bo smækkede med døren, da han forlod Vesterbro Ungdomsgård.

En ny forstander havde ikke forstået idéen med sådan et sted, og det blev for meget for den ellers så besindige Schiøler, der sagde farvel og tak. Han glæder sig over, at der netop er kommer en ny forstander, der forhåbentligt kan forvalte denne kulturarv lidt bedre.

Gamle idioter

Og nu er Bo Schiøler aktuel med et nyt, sprødt album "Råt guld".

På et enkelt nummer "Gamle idioter" får han selskab af folk som Ole Bredahl alias Sir Henry, Rock Nalle, James Rasmussen, Annette Klingenberg, Iben Wurbs, Marianne Knorr og Lone Kaplan. "Råt guld" har en undertitel "Sange fra den 3. alder".

Teksterne handler om og er skrevet til modne mennesker og spilles og synges af modne mennesker.

Men tag ikke fejl, der er fuld knald på, og det er - som tidligere - på en eller anden måde glad musik, man får i øregangene. Og så er der altså, undskyld, noget rørende over, at manden nu er på spil igen, men denne gang med og for en anden målgruppe. Verdensklasse.

Musikerne behøver ingen præsentation for musikkendere, bl.a. bassisten Michael Friis, trommeslageren Gert Smedegaard - og så en lang række andre fremragende musikere.

Så er han på spil igen, ham Bo Schiøler, der leverede så stor en indsats på Vesterbro, at han blev Ridder af Dannebrog.

Dengang sang han med børn og unge - for børn og unge, men et spritnyt album "Råt guld" er indspillet med modne musikere og vil helt sikkert appellere til et meget stort modent publikum. Sprød blues og dyb folk. Albummet er skruet sammen af en af Vesterbro-ungerne, Erling Kølner Jensen, der nu er blevet voksen og er støttet af bl.a. Nord Vest Fonden og en af de gamle sangerinder fra ungdomsgården Lene "Kæmpe" Beering. (Pr-foto).

Kulturkongen.dk

Bo Schiøler anbefalet af Inge Jørgensen

LIVSBEKRÆFTENDE omend lidt provokerende. For når man som jeg ikke er så gammel endnu så gir disse tekster en noget at tænke over i forhold til, hvordan jeg ønsker og håber min alderdom kommer til at se ud. Jeg kan godt lide at musikken og teksterne virkelig har noget at byde på og det er hudløst ærligt!

Der er noget erfaring bag musikken som kommer godt ud over rampen og det er behageligt at lytte til samtidig. Spændende album og interessant musik.

Til Toppen